Την Τετάρτη 13/3/24 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των τμημάτων Α1 και Β3 το 2ου ΓΕ.Λ. Κατερίνης, στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (epas), στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., όπου παρουσιάζεται μία μεγάλη έκθεση με ιδιαίτερα πρωτότυπη θεματολογία. Ο τίτλος της έκθεσης είναι Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;) και η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Η έκθεση παρουσιάζει ιστορίες παραποιήσεων και πλαστογραφήσεων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Περιγράφει τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνισή τους, τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα πίσω από αυτά και τον αντίκτυπο που είχαν. Δείχνει, επίσης, πώς τελικά αποκαλύφθηκαν.
Η έκθεση χωρίζεται χρονολογικά σε έξι μεγάλες θεματικές ενότητες: Εξουσία και Προσευχή, Η κατανόηση του κόσμου, Ένωση και Διαίρεση, Στον πόλεμο, Παραχάραξη και Πλούτος, Η εποχή της μετά-αλήθειας, με περισσότερα από 100 εκθέματα της Συλλογής του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Περιλαμβάνει επίσης ταινίες και διαδραστικά παιχνίδια.
Τα κίνητρα, οι στρατηγικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν απατεώνες και πλαστογράφοι προκύπτουν από συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Ωστόσο, η ανθρώπινη προδιάθεση να πιστεύει στο «ψεύτικο», καθώς και οι στόχοι πίσω από την εξαπάτηση των άλλων, φαίνεται να είναι διαχρονική. Έτσι, η προώθηση της παιδείας σχετικά με τα μέσα επικοινωνίας, η ενίσχυση της κριτικής σκέψης μέσω ιστορικών παραδειγμάτων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για το πώς να αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση σήμερα είναι οι βασικοί στόχοι της έκθεσης.
Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct» – Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης. Το Europe Direct εντάσσεται σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο που αριθμεί περίπου 424 κέντρα στα 27 κράτη μέλη, εκ των οποίων τα 15 βρίσκονται στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα αποτελεί μέρος ενός ενιαίου κέντρου παροχής υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο οποίο ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί για να λάβει πληροφορίες σχετικές με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε οποιαδήποτε από τις 24 επίσημες Ευρωπαϊκές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής.
Εκεί οι μαθητές ενημερώθηκαν από την επικεφαλής, κ. Όλια Παναγιωτοπούλου, εκπροσώπους του Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης και την εκπρόσωπο της κοινότητας together.eu , κ. Βαλέρια Τριανταφυλλίδου για τις ευρωεκλογές, το ευρωκοινοβούλιο, την παραπληροφόρηση στην Ε.Ε. καθώς επίσης και για την κοινότητα together.eu. Ακόμη διανεμήθηκε στους μαθητές χρήσιμο υλικό για τις ευρωεκλογές.