2o gel building
2ο ΓΕΛ Κατερίνης

Το σχολείο μας ιδρύθηκε το 1976 (ΦΕΚ 1158/Β/20-09-1976). Από τα τέσσερα σχολεία της Κατερίνης (τα δύο Αρρένων και τα δύο Θηλέων) το σχολικό έτος 1976-77 προέκυψαν οι σχολικές μονάδες: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο Γυμνάσιο και  1ο,2ο,3ο και 4ο  Λύκειο Κατερίνης.    Η κατανομή των μαθητών πραγματοποιήθηκε με βάση τη γεωγραφική κατανομή σύμφωνα με την οποία η  πόλη χωρίστηκε σε τέσσερις επιμέρους γεωγραφικές ενότητες, στις οποίες αναλογούσε από ένα Γυμνάσιο κι ένα Λύκειο αντίστοιχα.

Αρχικά, το 1ο και 2ο Λύκειο στεγάστηκαν με ενοίκιο, σε διπλή βάρδια, στο σχολικό κτήριο του Ιδιωτικού Γουίδη, το οποίο είχε αναστείλει τη λειτουργία του. Το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο στεγάστηκαν, σε διπλή βάρδια, στο παλιό κτίριο, στο σημερινό 5ο Γυμνάσιο και το 3ο -4ο Γυμνάσιο και Λύκειο στεγάστηκαν, επίσης σε διπλή βάρδια, στο σχολικό συγκρότημα του πάρκου. Όλα τα σχολεία λειτουργούσαν σε διπλή βάρδια και από τα μέσα της δεκαετίας του `80 με την ανέγερση πολλών νέων σχολικών μονάδων άρχισε να αντιμετωπίζεται το οξύ αυτό αντιπαιδαγωγικό πρόβλημα.

IMG 20231005 125512
IMG 20231005 130929

Στη συνέχεια, προς τα τέλη της δεκαετίας του `70, άρχισε η ανέγερση δύο μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης και στις αρχές της δεκαετίας του `80 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Πολυδύναμου, όπως αρχικά είχε ονομαστεί, σχολείου, στην περιοχή του Εθνικού Σταδίου, επί της οδού Ηπείρου. Επρόκειτο για ένα εξαιρετικά μεγάλο σχολικό συγκρότημα, εφάμιλλο πανεπιστημιακού συγκροτήματος, με μεγάλο αριθμό αιθουσών, 36 συνολικά, με πολλά αμφιθέατρα, με πρωτοποριακές αίθουσες εκσυγχρονισμένων εργαστηρίων και πολλές άλλες ανέσεις.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να λειτουργήσει εκεί ένας νεοπαγής θεσμός, που λειτουργούσε ήδη στην Ευρώπη, του Πολυδύναμου Σχολείου. Ένας τύπος σχολείου, όπου θα συνυπήρχαν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, το δημοτικό, το γυμνάσιο και γενικό – τεχνικοεπαγγελματικό Λύκειο. Ο τύπος αυτού του Λυκείου εγκαταλείφθηκε και το σχολικό έτος 1984 – 1985, που αρχίζει η λειτουργία των 14 πρώτων Ενιαίων Πολυκλαδικών Λυκείων (ΕΠΛ), η Κατερίνη απέκτησε, ανάμεσα σε λίγες ελληνικές πόλεις, το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο, το οποίο στεγάστηκε στο εν λόγω διδακτήριο επί της οδού  Ηπείρου 10.  Ως  Πολυκλαδικό λειτούργησε δεκαέξι χρόνια, από το 1984 έως το 2000.

IMG 20231005 125125
IMG 20231005 131157

Το Πολυκλαδικό Λύκειο, Λύκειο με πολλές κατευθύνσεις, παρείχε εκτός από τη γενική παιδεία, επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση.  Ο θεσμός του Πολυκλαδικού Λυκείου  στηριζόταν  στο  μεγάλο  αριθμό παιδιών  και  απαιτούσε  πολυδάπανες υποδομές.  Αυτήν  την  περίοδο  οργανώνονται και  εξοπλίζονται πλήρως,  με  σύγχρονο εξοπλισμό, σχεδιαστήρια, εργαστήρια φυσικής, χημείας, βιολογίας, ηλεκτρολογίας, τεχνολογίας και πληροφορικής,  τα  οποία  λειτουργούν  μέχρι  σήμερα. Το σχολείο διαθέτει Γυμναστήριο, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και Βιβλιοθήκη ΕΠΕΑΕΚ,  η οποία σήμερα στεγάζεται στο κτήριο του 2ου  Λυκείου και  συγκεντρώνει πολύτιμο περιεχόμενο για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το  σχολείο ως Πολυκλαδικό  ζει μια δημιουργική  περίοδο.    Πραγματοποιούνται  ποικίλες  δραστηριότητες  και προγράμματα:  η περιβαλλοντική ομάδα διαμορφώνει τη σχολική αυλή, φυτεύονται δέντρα  και  τοποθετούνται  παγκάκια,  τα  οποία  υπάρχουν  μέχρι  και  σήμερα  στο προαύλιο  του  σχολείου  μας.  Η καλλιτεχνική  ομάδα  διακοσμεί  το  σχολείο ζωγραφίζοντας  τους  τοίχους.  Παράλληλα  λειτουργεί  και  θεατρική  ομάδα. Ο εθελοντισμός, η ελεύθερη έκφραση και η συμμετοχή των μαθητών στη σχολική ζωή δίνουν πνοή ανάπτυξης και δημιουργίας.

Τέλος, από το   2000  με την κατάργηση του θεσμού του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ( Ν. 2525/97),  το σχολείο μετατράπηκε σε  2ο  Ενιαίο Λύκειο έχοντας   διαφορετικό εκπαιδευτικό προσανατολισμό και προγράμματα σπουδών και από 1/9/2006 ονομάστηκε  2ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης.

Σήμερα το 2ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης, συνεχίζοντας την παράδοση, φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στις δύσκολες απαιτήσεις των καιρών προσπαθώντας να συμβάλλει με τις ομαδικές δραστηριότητες  στην  ανάπτυξη  προσωπικοτήτων  με  κριτική  σκέψη,  που παρεμβαίνουν  δυναμικά  στις  συνθήκες  της  σχολικής  ζωής  και  δημιουργικά  τις συνδιαμορφώνουν.

Πηγή: «Η ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ (1915-1980) ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ 1ο ΛΥΚΕΙΟ» Του Ιωάννη Φ. Καζταρίδη, Φιλολόγου-Ιστορικού.