ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

Μια εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του σχολείου. Οι μαθητές του προγράμματος σχολεία πρέσβης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες κυρία Περδίκη Σοφία και κυρία Γεωργαντά Ευφραξία διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα “Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ζωή μας, από την κάλπη στην οθόνη και από κει σε ένα καλύτερο αύριο”. Η εκδήλωση είχε μία πλούσια θεματολογία που από τις επικείμενες ευρωεκλογές έως την τεχνητή νοημοσύνη και τα fake news στη ζωή μας.

Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Μακρή Γεώργιου, ο όποιος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απευθύνθηκε στο κοινό μέσω webex, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των μαθητών σε τέτοιου είδους προγράμματα καθώς και τη σημασία της συμμετοχής όλων στις επικείμενες ευρωεκλογές, συγχαίροντας ταυτόχρονα τους μαθητές για τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους. Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η διευθύντρια του σχολείου, κυρία Ελένη Σαμαρά, η οποία συνεχάρη τα παιδιά και ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους. Επίσης μίλησε για τα οφέλη τέτοιων πρωτοβουλιών και τέτοιων εκδηλώσεων και προγραμμάτων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κυρία Σοφία Μαυρίδου και η αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης κυρία Ελίνα Διαμαντοπούλου. Η αντιπεριφέρεια Πιερίας και ο δήμος Κατερίνης στήριξαν έμπρακτα την εκδήλωση οικονομικά, οργανωτικά και ηθικά. Οι δύο εκπρόσωποι τίμησαν και λάμπρυναν την εκδήλωση με την παρουσία τους και με τα ενθαρρυντικά λόγια τους. Δεν θα μπορούσε να λείψει από την εκδήλωση και η κυρία Βάνα Αγγελή, μέλος του διδακτικού προσωπικού του σχολείου πριν αναλάβει με επιτυχία τα καθήκοντα της συμβούλου των φιλολόγων, η οποία πάντα είναι συμπαραστάτρια και παρούσα στις δράσεις του σχολείου μας.

Την κυρίως εκδήλωση την άνοιξαν οι μαθητές του προγράμματος “Σχολεία πρέσβεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου”. Με μία μεστή ομιλία παρουσίασαν με ενάργεια και πληρότητα το σύνολο των δράσεων στις οποίες συμμετείχαν στο πλαίσιο του προγράμματος την τελευταία τριετία. Ανέδειξαν έτσι τους σκοπούς του προγράμματος, που περιλαμβάνουν την ανάδειξη των ευρωπαϊκών αξιών, τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, την επίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών στη ζωή και την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών και το πώς οι νέες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνουν τις ζωές μας. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες μαθητές του προγράμματος Model United Nations (M.U.N) παρουσίασαν τις δικές τους δράσεις και τη σημασία του δικού τους προγράμματος.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο κύριος Τζουμαϊλής Χρήστος, Αστυνόμος Α της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, ο οποίος ανέπτυξε τους κινδύνους του διαδικτύου και το πώς οι σημερινοί έφηβοι θα πρέπει να προφυλάσσονται κατά τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων.

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η παρουσία του ευρωβουλευτή κυρίου Κυμπουρόπουλου Στέλιου ο οποίος συνδέθηκε διαδικτυακά από το γραφείο του στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι μαθητές καλωσόρισαν τον ευρωβουλευτή παρουσιάζοντας δύο μουσικά κομμάτια με την ορχήστρα και τη χορωδία του σχολείου. Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του, στο τέλος της οποίας τους δόθηκε η ευκαιρία να θέσουν  ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία της ευρωπαϊκής ένωσης και το ρόλο των ευρωβουλευτών στην πολιτική λειτουργία της Ευρώπης.

Στο τέλος τη σκυτάλη πήρε ο υποψήφιος διδάκτωρ κύριος ο Αδάμος Δάιος ο οποίος με ζωντανό και παραστατικό τρόπο παρουσίασε το θέμα “Η τεχνητή νοημοσύνη στη ζωή μας”.

Στο πνεύμα της εποχής και προκειμένου να είναι προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ακροατήριο, η εκδήλωση μεταδόθηκε διαδικτυακά μέσω του καναλιού της ομάδας EPAS του σχολείου στο youtube και είναι διαθέσιμη για όποιον θέλει να παρακολουθήσει την αξιόλογη προσπάθεια των μαθητών του Δεύτερου ΓΕΛ Κατερίνης.

Σχετικές Δημοσιεύσεις