Ομάδα 31 μαθητών και μαθητριών της Α΄ και Β΄ λυκείου του σχολείου μας, συνοδευόμενη από τη διευθύντρια του σχολείου κ. Ελένη Σαμαρά και τις φιλολόγους Μαρίνα Τζιάτζιου και Παναγιώτα Τρύπου,  συμμετείχε στο 4ο διεθνές Μαθητικό Συνέδριο που διεξήχθη στην ιταλική πόλη της Πάδοβα από τις 6 -10 Μαρτίου 2025 και διοργάνωσε ο φορέας ELEMASYN.

Το σχολείο μας από τις τρεις θεματικές ενότητες ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ επέλεξε την πρώτη με θέμα: “Εμβληματικές προσωπικότητες του Νεοελληνισμού που σπούδασαν ή δίδαξαν στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα από τον 15ο αι. έως και τα μέσα του 19ου αι.».

Η ομάδα των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/τριών δημιούργησε μία εφαρμογή εικονικού βίντεο στο οποίο εντάχθηκαν οι προσωπικότητες των Ελλήνων σπουδαστών και διδασκάλων στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα, η παρουσίαση της οποίας πλαισιώθηκε από την αφήγηση των βιογραφικών στοιχείων των προσωπικοτήτων αυτών.

Παράλληλα με την εκπαιδευτική αυτή δράση η μαθητική μας ομάδα είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την πόλη της Πάδοβα και της Βενετίας.

Τρεις μαθήτριες αποτυπώνουν τις σκέψεις και τις εντυπώσεις τους από την εκπαιδευτική αυτή δράση.

«Το πρωί της 1ης μέρας, Κυριακή 9 Μαρτίου, αναχωρήσαμε για την ιστορική πόλη της Πάδοβα η οποία απέχει περίπου τριάντα χιλιόμετρα από το Μέστρε, όπου διαμέναμε. Εκεί, μετά από μία σύντομη βόλτα στην πλατεία «Prato della Valle», επισκεφτήκαμε το περίφημο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα, ένα από τα παλαιότερα και πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης, καθώς ιδρύθηκε το 1222. Αποτέλεσε κέντρο επιστημονικής και πνευματικής αναγέννησης και σήμερα, συνεχίζει να θεωρείται κορυφαίο, ειδικά στις επιστήμες, την ιατρική, την νομική και τις ανθρωπιστικές σπουδές. Στο συνεδριακό κέντρο “Padova Hall”, παρουσιάσουμε την εργασία μας και είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με μαθητές/τριες πολλών άλλων ελληνικών και ευρωπαϊκών σχολείων. Το απόγευμα, επισκεφτήκαμε την επιβλητική βασιλική του Αγίου Αντωνίου, μία από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της Ιταλίας και βασικό προσκυνηματικό «σταθμό». Η κατασκευή της, ξεκίνησε το 1232 και ολοκληρώθηκε τον 14ο αιώνα. Η αρχιτεκτονική της συνδυάζει ρομανική, γοτθική και βυζαντινή τεχνοτροπία, αφού η πρόσοψή της είναι ρομανικού ρυθμού, ενώ οι εσωτερικοί χώροι γοτθικού.»         

Ελεάννα Βαρμάζη, μαθήτρια της Α΄ λυκείου

«Το ταξίδι μας στην Πάδοβα – Βενετία ήταν μια αξέχαστη εμπειρία.  Προσωπικά η πιο αγαπημένη μου στιγμή ήταν η μέρα που επισκεφθήκαμε την Βενετία. Από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο βαπορέτο και κατευθυνθήκαμε προς την Βενετία μπορούσαμε να διακρίνουμε την ομορφιά. Είδαμε την Γέφυρα Των Στεναγμών , το εντυπωσιακό παλάτι των Δόγηδων , την ξεχωριστή Βασιλική του Αγ. Μάρκου, την πασίγνωστη γέφυρα Ριάλτο , την ελληνική εκκλησία του Αγ. Γεωργίου και το μουσείο Correr. Ορισμένοι μάλιστα από εμάς επιλέξαμε να πάμε την πανέμορφη βόλτα με την περίφημη γόνδολα. Όσα κάναμε αυτές τις δύο ημέρες ήταν υπέροχα! Είμαι ευγνώμων που συμμετείχα σε αυτό το αξέχαστο ταξίδι  και ελπίζω να μου ξαναδοθεί η ευκαιρία να βιώσω κάτι παρόμοιο.» 

Ειρήνη Καραγιάννη, μαθήτρια της Α΄ λυκείου

«Η συμμετοχή μας στο μαθητικό συνέδριο στην Ιταλία ήταν μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη γνώση, δημιουργικότητα, συνεργασία, πανέμορφες εικόνες και αξέχαστες εμπειρίες. Στο συνέδριο, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την εργασία μας και να παρακολουθήσουμε τις παρουσιάσεις των άλλων ελληνικών σχολείων, ορισμένες από τις οποίες ήταν ομολογουμένως πολύ εντυπωσιακές. Μέσα από τη μεταξύ μας συνεργασία,  τις συζητήσεις μας και την ανταλλαγή απόψεων με σκοπό τη δημιουργία αυτής της εργασίας ενισχύσαμε το πνεύμα της ομαδικότητας και αναπτύξαμε δεξιότητες επικοινωνίας. Από το συνέδριο αυτό αποκομίσαμε όμορφες αναμνήσεις ενώ παράλληλα μας κινητοποίησε να αναλάβουμε στο μέλλον παρόμοιες δράσεις. για μελλοντικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στα εντυπωσιακά αξιοθέατα της Πάδοβα και της Βενετίας και να εξερευνήσουμε τον ιταλικό πολιτισμό.»

Φένια Τοπαλίδη, μαθήτρια της Β΄ λυκείου

Σχετικές Δημοσιεύσεις