Δύο μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης συμμετείχαν στην 48η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδας που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη το τετραήμερο 13-16 Δεκεμβρίου με θέμα “Λιμάνι της Καινοτομίας: Διασφαλίζουμε μία ανθρωποκεντρική ψηφιακή μετάβαση και προάγουμε την απορρόφηση των νέων στην αγορά εργασίας – Harbour of Innovation: Facilitating a human-centred digital transition and fostering youth employability”.
Η Εθνική Συνδιάσκεψη είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός που αποσκοπεί στη γνωριμία των νέων με τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσα από την προσομοίωση των οργάνων του (Επιτροπές, Γενική Συνέλευση). Παράλληλα, προωθεί τον διαπολιτισμικό διάλογο των νέων με συνομηλίκους τους από άλλα κράτη της Ε.Ε για θέματα που άπτονται της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας και σφυρηλατεί τη δημοκρατική τους συνείδηση ώστε δια της ενεργούς πολιτειότητας να καταθέσουν το όραμά τους για το μέλλον. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Νέων με τρεις (3) Διεθνείς Συνόδους ετησίως συνιστά έναν ευρωπαϊκό θεσμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που προωθεί τον κοινοβουλευτισμό στη νεανική κοινότητα περισσότερων από 40 ευρωπαϊκών χωρών. Στην ελληνική επικράτεια, δύο ετήσιες εθνικές συνδιασκέψεις διενεργούνται αντίστοιχα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με σκοπό να δοθεί το βήμα στους νεαρούς εκπροσώπους και να στελεχωθούν οι ελληνικές αποστολές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στις διεθνείς ευρωπαϊκές Συνδιασκέψεις. Ενδεικτικά, για τη φετινή χρονιά είναι προγραμματισμένη η 101η διεθνής Σύνοδος του Ε.Κ. Νέων στη Χάγη της Ολλανδίας (5-13/4/2025) και η 102η Διεθνής Σύνοδος στο Τurku της Φιλανδίας (17-27/07/2024).
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης οι μαθητές χωρίστηκαν σε εννέα (9) επιτροπές με ξεχωριστές θεματικές (committees) και εργάστηκαν με προσήλωση και συνέπεια για να συντάξουν μια έκθεση όπου παρουσίαζαν το πρόβλημα και κατέθεταν τις εισηγήσεις τους (resolutions) για την αντιμετώπισή του. Επιτροπές για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφορικά με τους πρόσφυγες και την επικείμενη αλλαγή του συμφώνου για τη μετανάστευση το οποίο κλήθηκαν να προσυπογράψουν και να εφαρμόσουν προσεχώς οι ευρωπαϊκές χώρες (DROIT), για τον ψηφιακό γλωσσικό ηγεμονισμό των κυρίαρχων κρατών και τα παρεπόμενα προβλήματα για τις μικρότερης γλωσσικής εμβέλειας γλώσσες (LIBE), για τη σθεναρή αντίδραση σε πολιτικές ηλεκτρονικής παρακολούθησης στους εργασιακούς χώρους (EMPLO), για τη θεμιτή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AIDA), για τη διαχείριση των ενεργειακών ανανεώσιμων πόρων στην υπηρεσία της βιώσιμης ανάπτυξης (ITRE), αλλά και για την αναγκαιότητα συμβολής της Ε.Ε στην υποστήριξη και παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών μέσω του Erasmus+ ήταν κάποιες από τις θεματικές που απασχόλησαν τις επιτροπές. Οι νεαροί/ές εκπρόσωποι σε συνεργασία με τους επικεφαλής των επιτροπών τους (chairs) εργάστηκαν ακαταπόνητα και μεθοδικά για να διερευνήσουν τα θέματα τους και να παρουσιάσουν την πληρέστερη εκδοχή τους επί δύο συνεχόμενες μέρες. Την τελευταία μέρα της Συνδιάσκεψης στην Αποθήκη Δ΄του λιμανιού της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση (GA). Κατά τη διάρκειά της οι επιτροπές παρουσίασαν τα πορίσματα των εργασιών τους στην ολομέλεια όλων των επιτροπών για να ακολουθήσει ένα ζωηρό και ενθουσιώδες debate με εισηγήσεις, ενστάσεις, λόγο και αντίλογο από όσους διεκδίκησαν το βήμα. Στο τέλος της κάθε εισήγησης ακολουθούσε προσομοίωση ψηφοφορίας ανά επιτροπή για να επικυρωθούν ή να καταψηφιστούν τα πορίσματα που είχαν υποβληθεί σε επεξεργασία.
Η ατμόσφαιρα ήταν συγκλονιστική για όλους όσοι είχαμε την ευκαιρία της παρακολούθησης σε ένα παλλόμενο από την έκσταση της συμμετοχής αμφιθέατρο! Ζωηρά debate, ευγενής άμιλλα, εποικοδομητικός διάλογος, επευφημίες και αλληλεγγύη, χαμόγελα, πάθος να μιλήσουν και να ακουστούν, να διακριθούν και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Μια παρέα νέων παιδιών 16-18 ετών από σχολεία της Κεντρικής και Βόρειας ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας αψήφισαν τους κόπους, αντεπεξήλθαν στο ιδιαίτερα εργώδες πρόγραμμα του τετραημέρου για να αποκομίσουν μια πραγματικά ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής: να ακονίσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες με γνωριμίες με συνομηλίκους τους που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα και ανησυχίες, να εκφράσουν δομημένο και άρτιο προφορικό λόγο σε μια ξένη γλώσσα (η επίσημη γλώσσα της Συνδιάσκεψης είναι η αγγλική) μπροστά σε ένα δονούμενο αμφιθέατρο (παρουσία 150 περίπου συμμετεχόντων), να μυηθούν στις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, να ψυχαγωγηθούν.
Τα παιδιά πρωταγωνιστούν, καταθέτοντας τα διαπιστευτήριά τους, με νεανικό παλμό και όραμα, με ανησυχίες και προβληματισμούς, με δεκτικότητα και εναλλακτική οπτική στις νέες ιδέες, σὖγκροτώντας μια φέρελπι ομάδα για το παρόν αλλά και το μέλλον. Και αν τα βραβεία της συμμετοχής για όσους η κριτική επιτροπή ανέδειξε ως νέους δυνάμει διπλωμάτες αφορούν στις προγραμματισμένες συμμετοχές τους στις επόμενες Διεθνείς Διασκέψεις του Ε.Κ Νέων, ως κοινός παρονομαστής προκρίνεται για όλους το έπαθλο της συμμετοχής, τα θετικά σχόλια των μελών της οργανωτικής επιτροπής και των υπευθύνων της διοργάνωσης αλλά και οι πολύτιμές εμπειρίες, μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη για τη διαδρομή νεαρών οι οποίοι θα διακριθούν στο εγγύς μέλλον στο πολιτικό και διπλωματικό στερέωμα.
Οφείλουμε τις ευχαριστίες μας στην επιτροπή οργάνωσης του θεσμού και στους πολυάριθμους εθελοντές που συνέβαλλαν τα μέγιστα για την επίτευξη του εγχειρήματος, τροφοδοτώντας με μοναδικές παραστάσεις τους συμμετέχοντες. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθήτριες της Β΄τάξης Αγγελάκη-Μερτζεμέκη Σοφία και Κωνσταντού Παναγιώτα με την καθηγήτρια Κουτρούπα Κατερίνα. Πολλαπλά οφέλη εγγράφονται στο ενεργητικό της συμμετοχής μας στη διοργάνωση με τις νεαρές μαθήτριες να δηλώνουν ενθουσιασμένες που είχαν το προνόμιο να είναι μέλη της 48ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Επιλογής του Ευρωπαϊκοῡ Κοινοβουλίου!