ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

Μια μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν οι νεαροί μαθητές/τριες του προγράμματος «Σχολεία -Πρέσβεις» του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης με τη συμμετοχή τους στις εργασίες της συνεδρίας της Euroscola, την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024. Οι νεαροί πρέσβεις του σχολείου μαζί με τις συντονίστριες του προγράμματος, εκπαιδευτικούς κ. Κουτρούπα Κατερίνα και κ. Κίτσιου Γεωργία, μετά από μια άκρως πετυχημένη και υψηλά βαθμολογημένη από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, χρονιά δράσεων του έτους 2022-23, προσκλήθηκαν τιμητικά από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκπροσωπώντας τη χώρα μας μαζί με σχολεία από την Πτολεμαΐδα, τη Φιλιππιάδα και την Κρήτη, για να μεταβούν στο Στρασβούργο  με καλυμμένα όλα τα έξοδα της συμμετοχής τους από το Ε.Κ και για να παρακολουθήσουν δια ζώσης τις εργασίες με θέμα:  “A EUROPE OF EQUAL OPPORTUNITIES? THE EUROPEAN PARLIAMENT’S DEFENCE OF WOMEN’S RIGHTS AND GENDER EQUALITY”, μυούμενοι, με αυτόν τον τρόπο, εμπειρικά στους θεσμούς της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Στο ημικύκλιο του Κοινοβουλίου οι μαθητές/τριες του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με συνομηλίκους τους από σχολεία της Ευρώπης, σε μια μορφή προσομοίωσης της ολομέλειας, με ιδιαίτερη εστίαση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα της ισότητας των φύλων μέσω της κατοχύρωσης ίσων ευκαιριών στην Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα με έμφαση στην αναγκαιότητα έμπρακτης εμπέδωσης των δικαιωμάτων των γυναικών. Μετά τον σύντομο διαδικτυακό χαιρετισμό της προέδρου  του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μετσόλα προς τους νεαρούς πρέσβεις η οποία επικέντρωσε στην ανάδειξη της σπουδαιότητας των επικείμενων ευρωεκλογών με την ένθερμη προτροπή της για ενεργό πολιτική συμμετοχή, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τον αντιπρόεδρο για θέματα ισότητας φὐλων και διαφορετικότητας, κ. Παπαδημούλη ο οποίος επέλεξε, για πρώτη φορά στο Ε.Κ κατά τη διάρκεια της πολυετούς θητείας του, να απευθυνθεί στα ελληνικά λόγω της παρουσίας των ελληνικών αποστολών. Το βήμα πήραν και μαθητές του σχολείου μας, υποβάλλοντας ερωτήματα και καταθέτοντας προτάσεις/θέσεις προς συζήτηση σχετικά με τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των νέων για το μέλλον της Ευρώπης ενόψει μάλιστα και των επικείμενων Ευρωεκλογών. Μέσα από τη στοχευμένη και εποικοδομητική συζήτηση κατέστη αισθητή στους μαθητές και μαθήτριες η αναγκαιότητα της ενεργούς συμμετοχής στα πολιτικά ευρωπαϊκά δρώμενα, αφού κατ’ επανάληψη επισημάνθηκε από τον κ. Παπαδημούλη αλλά  και την κ. Μετσόλα ότι εναπόκειται στην προσωπική και συνειδητή επιλογή των νεαρών εκλογέων η συνδιαμόρφωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος με τη χάραξη των κατευθυντήριων γραμμών της ευρωπαϊκής πολιτικής, ώστε να συνάδει με τα δικά τους οράματα για μια δικαιότερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη.

Στη συνέχεια, οι πρέσβεις του Ε.Κ παρακολούθησαν το Innovation Lab με τον κ. Henry Wasung, Secretarian of the Committee on Women’s Rights and Gender Equality στη διάρκεια του οποίου κλήθηκαν να τοποθετηθούν ειδικότερα αναφορικά με τα δικαιώματα της γυναίκας και τα μέτρα -δράσεις της Ευρώπης για την in actu κατοχύρωσή τους. Κοινή διαπίστωση αλλά και σταθερό αίτημα των παιδιών από όλες τις γωνιές της Ευρώπης ήταν η αδήριτη αναγκαιότητα να καταστεί η Ευρώπη πυλώνας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό και προστάτης των μειονοτήτων και των θυμάτων της όποιας μορφής βίας. Κατά την απογευματινή συνεδρία, οι νεαροί πρέσβεις συμμετείχαν σε εργαστήρια στο ημικύκλιο αναφορικά με τη θεματική της συνεδρίας, την ισότητα των δύο φύλων, επιχειρηματολογώντας με τους πρέσβεις των άλλων κρατών και αρθρώνοντας λόγο κριτικό και εποικοδομητικό σε ένα debate όπου κοινή αφετηρία και κατάληξη ήταν ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με το τέλος της συνεδρίας και μετά την χορήγηση των βεβαιώσεων συμμετοχής σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, η ομάδα του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης αποχώρησε από το Ευρωκοινοβούλιο με τις καλύτερες εντυπώσεις και έχοντας εμπλουτίσει τις γνώσεις για τη λειτουργία των πολιτικών ευρωπαϊκών θεσμών. Μετά την περσινή μετάβαση του προγράμματος στις Βρυξέλλες ( Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Συμβούλιο της Ε.Ε), η συμμετοχή μας στη συνεδρία της Euroscola, στο ημικύκλιο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί το επιστέγασμα των δράσεων του σχολείου μας και συνάμα την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος να μυηθούν οι μαθητές στα νάματα της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μέσα από τη γνωριμία τους με τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα. Αποτελεί, παράλληλα, το ισχυρότερο κίνητρο για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής δημοκρατικής συνείδησης για τους δυνάμει πολίτες πρέσβεις και για τη διαπίστωση της αναγκαιότητας σύγκλισης και συνεργασίας των ευρωπαϊκών λαών για την εποικοδομητική επίλυση φλεγόντων προβλημάτων και προκλήσεων της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Μαθήματα δημοκρατίας, αλληλεγγύης, διαλογικής αντιπαράθεσης και ευγενούς άμιλλας διδάχθηκαν οι μαθητές μέσα στον «ναό» της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και στα κοινοβουλευτικά έδρανα πυροδοτήθηκε και αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον για την ενεργό ενασχόληση με τα ευρωπαϊκά πολιτικά δρώμενα ενόψει και των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής στάθηκε για όλους μας, εκπαιδευτικούς και μαθητές,  η συμμετοχή  μας στη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 


Σχετικές Δημοσιεύσεις