ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ

Την Πέμπτη 30  Νοεμβρίου 2023, οι μαθητές της Α΄ τάξης του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης παρακολούθησαν την παράσταση «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.

Η παράσταση ακολουθεί την ιστορία του έρωτα της πριγκίπισσας Αρετούσας για τον αυλικό Ερωτόκριτο και φωτίζει, πέρα από τη συναρπαστική ερωτική ιστορία, τα κομμάτια που εκφράζουν σημαντικά ζητήματα, σε σχέση με τα όρια της ανθρώπινης θέλησης και τη σύγκρουση με τις εκάστοτε κοινωνικές στερεοτυπικές αντιλήψεις. Η παράσταση επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Αρετούσας, μιας γυναίκας που διεκδικεί την αυτοδιάθεσή της με γενναιότητα, πάθος και ελπίδα.

Ένας ολόκληρος κόσμος  που καθορίζεται τόσο από τη μοίρα όσο και από την τόλμη, το θάρρος και την ισχυρή θέληση των ανθρώπων ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των παιδιών. Μια ολόκληρη εποχή ξεδιπλώνεται, όπου κυριαρχούν μεγάλες αρετές, όπως η πίστη, η τιμή, η γενναιότητα αλλά και οι συμβάσεις, οι συγκρούσεις και τα στερεότυπα.  Οι κονταρομαχίες μετατρέπονται σε χορευτικούς αγώνες, οι καντάδες τραγουδιούνται με τη συνοδεία ηλεκτρικού μπάσου, η μουσική εκτελείται ζωντανά από πιάνο, τσέλο και drums και αγκαλιάζει τη σκηνική δράση. 

Η πολυτάλαντη ομάδα των ηθοποιών, το αρχικό κείμενο, που διατηρείται σε μεγάλο βαθμό με την υπέροχη αναγεννησιακή κρητική διάλεκτο, η δράση και ο ρομαντισμός μας ταξίδεψαν στις εποχές των ιπποτών και των ηρώων. Υπέροχη παράσταση με μία μαγική δυναμική που σε παίρνει από το χέρι και σε ταξιδεύει , που απολαμβάνεις όσο τη βλέπεις αλλά και που «παίρνεις» μαζί σου φεύγοντας.

Σχετικές Δημοσιεύσεις