Την Πέμπτη 20-06-2024 στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, επιμορφωτική δράση από τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής του σχολείου κ. Ελευθέριο Σκαπέτη με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών (άρθρα 95 και 96 του Ν. 4823/2021, Φ.Ε.Κ. 136 Α’/3-8-2021).
Η ψηφιακή ασφάλεια στο σχολείο αποτελεί ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς με την ολοένα αυξανόμενη χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση, προκύπτουν σημαντικές προκλήσεις και προοπτικές που φέρνει η νέα ψηφιακή εποχή, αλλά και πολλοί κίνδυνοι, τους οποίους θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν. Είναι αναγκαία η επιμόρφωση στην ψηφιακή ασφάλεια, ώστε οι εκπαιδευτικοί να αποκτούν επιπλέον δεξιότητες για να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται με επάρκεια και ασφάλεια στα παιδαγωγικά, εκπαιδευτικά και διοικητικά τους καθήκοντα στα συνεχώς εξελισσόμενα τεχνολογικά περιβάλλοντα.
Το θέμα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και η παρουσίαση ενθουσίασε όλους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δήλωσαν πλήρως ικανοποιημένοι από τις γνώσεις που απέκτησαν.
Ευχαριστούμε θερμά το συνάδελφο κ. Ελευθέριο Σκαπέτη για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση!
Στη συνέχεια, ακολούθησε ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα “Εθελοντισμός- Δωρεά Οργάνων – Μεταμοσχεύσεις” που στόχευε στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών γύρω από τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις. Η ιδέα της δωρεάς οργάνων μετά το τέλος της ζωής αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης.
Στην επιμόρφωση έγινε ιδιαίτερη αναφορά, μεταξύ άλλων, στη σημασία της εθελοντικής προσφοράς οργάνων και στην ανάγκη ενίσχυσης του εθελοντισμού και της αύξησης του αριθμού των εθελοντών δοτών ως πράξη αγάπης, αλτρουισμού και ανθρωπιάς, που δείχνει το βαθύ νόημα της αλληλεγγύης και της αγάπης για τον συνάνθρωπο.
Αρχικά, ο κ. Ματσκίδης Ισίδωρος εκπαιδευτικός και ο κ. Βασίλειος Κορώνας αστυνομικός, λήπτες δοτών οργάνων μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες κρατώντας καθηλωμένους και ιδιαίτερα συγκλονισμένους όσους τους παρακολουθούσαν να ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους διά ζώσης στέλνοντας δυνατό μήνυμα δωρεάς οργάνων.
Στη συνέχεια, η κ. Μαρίνα Οικονόμου, Εντατικολόγος Γιατρός του Γ. Νοσοκομείου Κατερίνης, που έχει αφοσιωθεί στο συγκεκριμένο πεδίο, συγκινημένη μίλησεμε σκοπό να λύσει κάθε απορία και να δώσει απαντήσεις για να συμβάλει στη σωστή πληροφόρηση που καταπολεμά τις φοβίες και τις παρεξηγήσεις. Παρουσίασε το πώς μπορεί να γίνει κάποιος δωρητής οργάνων και να προσφέρει ζωή σε συνανθρώπους του και αναφέρθηκε στον τρόπο που γίνεται η επιλογή του λήπτη.
Γενικότερα, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να μάθουν τι είναι η δωρεά οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις, πότε, πού και με ποιες προϋποθέσεις γίνονται, ποιοι μπορούν να είναι δωρητές, δότες και λήπτες οργάνων, ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, ποια είναι η επίσημη θέση της Εκκλησίας και πολλά άλλα σχετικά με το θέμα αυτό.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μαρίνα Οικονόμου για την εξαιρετική εισήγησή της, τον κ. Ματσκίδη Ισίδωρο και τον κ. Βασίλειο Κορώνα για την ιδιαίτερα συγκινητική παρουσίαση των προσωπικών τους εμπειριών και για την πρόθυμη ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του σχολείου.
Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων
Η Διευθύντρια
Ελένη Σαμαρά