Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus KA1, μια ομάδα εκπαιδευτικών του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης μετέβη στο Άμστερνταμ για να επιμορφωθεί, παρακολουθώντας το σεμινάριο Deep democracy : How to Manage Conflicts Building a Strong Classroom Culture.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι καθηγήτριες εξοικειώθηκαν με πρακτικές αποτελεσματικής διαχείρισης των συγκρούσεων που αναφύονται εντός του σχολικού περιβάλλοντος καθώς και τεχνικές ενδυνάμωσης και επίρρωσης της δημοκρατικής ενσυναίσθησης ώστε η συμπερίληψη όλου του μαθητικού δυναμικού στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα να καταστεί μια εφικτή πραγματικότητα. Παράλληλα, αλληλεπιδρώντας με εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων από διάφορες χώρες της Ε. Ε (Πορτογαλία, Γερμανία, Κύπρος) είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους για τα προβλήματα των εκπαιδευτικών συστημάτων, να ενημερωθούν για τη δομή και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων των χωρών αυτών, να διαπιστώσουν από κοινού ότι η συμπερίληψη και η καλλιέργεια της ανεκτικότητας παράλληλα με τον σεβασμό στην ετερότητα προκρίνονται ως απαραίτητοι στόχοι για τη βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αφού αποτελούν την πεμπτουσία της δημοκρατικής θεώρησης. Τόσο μέσω του θεωρητικού υλικού σχετικά με τις συναφείς παιδαγωγικές θεωρίες όσο και με τις τεχνικές έμπρακτης εφαρμογής τους στις σχολικές αίθουσες, οι εκπαιδευτικοί ανανέωσαν και επέκτειναν τις γνώσεις τους και συνειδητοποίησαν την καταλυτική συνδρομή που επιβάλλεται να διαδραματίσει το σχολικό πλαίσιο για τη σφυρηλάτηση ενεργών δημοκρατικών πολιτών, αφού η πολυφωνία και η ενίσχυση της δυνατότητας να εκφράζονται όλοι ισότιμα και με αποδοχή των διαφορετικών θέσεων αποτελεί το υπόστρωμα για τη δημοκρατική θεώρηση αλλά και τον τρόπο ζωής, όπως τον οραματίζεται η γηραιά ήπειρος μέσα από τους κεντρικούς της πολιτικούς θεσμούς. Η συνεχής διεύρυνση των γνωστικών παραστάσεων των εκπαιδευτικών και η επακόλουθη μεταλαμπάδευση τους στις σχολικές αίθουσες αποτελεί άλλωστε κεντρικό στόχο της ευρωπαϊκής πολιτικής που υλοποιείται αφειδώς δια των προγραμμάτων Erasmus.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για τις συμμετέχουσες που ανυπομονούν και προγραμματίζουν συμμετοχή σε παρόμοιες επιμορφωτικές δράσεις. Μετά την επιστροφή από το πρόγραμμα, ακολούθησε διάχυση στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας και εφαρμογή των τεχνικών στις σχολικές τάξεις ενώ μια πιο αναλυτική παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού επίκειται προσεχώς.